Vet du om du får baksmell eller får igjen på skatten?

Betaler du nok skatt, eller kanskje alt for mye? Vet du at du når som helst kan sjekke om du har betalt nok skatt?

I disse tider er det kanskje bare ekstra interessant å vite om du får igjen noen skattepenger, eller kanskje du må begynne å spare for å få betalt inn en baksmell i tide? Det finnes gode kalkulatorer på nettet som gjør at du kan holde kontroll gjennom hele året.

Mange foretrekker å trekke litt ekstra i skatt, slik at de får «ekstra feriepenger» i juni når skatteoppgjøret kommer. Litt tvungen sparing, som gjør at du kan ha det litt ekstra fint i ferien kanskje.

En nyttig øvelse er også å se hvem av dere som får mest utbytte av deres felles fradrag som renteutgifter på felles boliglån og foreldrefradraget.

MO_bloggbilde_2

Har du enkeltpersonsforetak?

Selvstendig næringsdrivende får ikke beskjed om baksmell eller penger igjen på den forhåndsutfylte selvangivelsen. I tillegg må du som selvstendig næringsdrivende kanskje vente til siste skatteoppgjør i oktober. Det kan jo virke ulidelig lenge til. Men er du like nysgjerrig som meg, så kan du faktisk bruke den samme kalkulatoree for å regne ut skatten din!

Husk at uansett så er beløpet som står i selvangivelsen kun foreløpig skatteberegning og tar ikke hensyn til alle fradrag, som for eksempel jobbreisene dine. Dette er du ansvarlig for å fylle ut selv. Her finner du tips til alle fradragene dine.

Har du betalt nok skatt?

Jeg elsker smarte kalkulatorer, og er du usikker så gå inn på denne og sjekk ut om du har betalt nok skatt i 2015. Gå inn og tast inn dine tall, og du kan justere skattetrekket ditt tilsvarende når som helst i året! Målet er jo for alle å gå i 0, egentlig. Å betale for mye skatt er nemlig ingen lønnsom måte å spare på. Selv om mange av oss synes det er skikkelig fint å få igjen skattepenger! Myndighetene gir deg lav rente på det du har betalt for mye i skatt. Men gudbedre hvor godt det er å få igjen penger på skatten!

Dette må du ha tilgjengelig før du starter:

  • Oversikt over totale lønnsinntekter i 2015.
  • Oversikt over renteutgifter og renteinntekter i 2015. Altså hvor mye renter du har betalt inn på lån du har, eller renter du har tjent på å ha penger i banken
  • Verdi på eventuell formue
  • Cirka ligningsverdi på bolig hvis du eier egen bolig
  • Er du gift eller har samboer må du ha disse opplysningene om partneren din også

Den beste skattekalkulatoren finner du her

Denne kalkulatoren bruker jeg for å sjekke om hvordan vi lurest deler fradragene mellom meg og min mann. Du kan nemlig legge inn begge to i denne og se hvordan skatten blir påvirket av endringene du gjør. Jeg bruker den også i veiledningen av mine kunder. Du finner den ved å trykke på knappen under.

Den beste skattekalkulatoren

Merk at hvis du er mottaker av alderpensjon eller AFP skal du bruke en annen kalkulator. Det samme gjelder hvis du har en kombinasjon av lønn og pensjon. Her finner du denne.

TIPS!

Husk at hvis du skylder penger/har betalt for lite skatt så kan du betale inn dette beløpet innen 31. mai i år og på den måten slippe å få renter på det du skylder. Da har du egentlig hatt ett veldig billig lån!

Og er du e-bruker og eller ikke gjør noen endringer, så kan du vente deg skatteoppgjøret ca. den 24. juni.

Hjelp til selvangivelsen

Synes du det er vanskelig å få kontroll på skatt og selvangivelse. Hva er det med disse fradragene og hvordan finner du de? Hvordan vet du at alt er rett?

Ta kontakt med meg for mer informasjon om hvordan jeg kan hjelpe deg med din selvangivelse.

Få hjelp til skatt og selvangivelse

Del gjerne videre eller legg igjen en kommentar om dine beste skattetips.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply