Unngå krangler om penger

Du kjenner kanskje følelsen? Du møter personen du ønsker å dele livet med. Du svever på en rosa sky, livet er lett og deilig, du er forelsket og alt du ønsker er å tilbringe all din tid med denne personen. Så flytter dere sammen og alt kjennes helt herlig ut! Men hvordan skal dere dele utgiftene? Og hvem har ansvar for hva? Det er en stor andel som ikke gifter seg, og da er det ekstra viktig å bli enige om hvordan man skal fordele utgiftene og hva man prioriterer å bruke penger på.

Ditt Motto_Unngå pengekrangler

Første bud – snakk om økonomi!

For mange kan det være vanskelig og tabu og snakke om økonomi. Så ender dere opp i krangler om hvem som skal betale maten eller hvordan dere skal fordele andre utgifter. Sørg for å ha en rettferdig og smart økonomi. Sett dere ned og bli engie om hvordan dere skal fordele utgiftene og inntektene. Gjør det til en hyggelig stund med stearinlys og en kopp god te eller kaffe.

Løsningen er å sette opp en felles konto. Denne kontoen skyter dere inn avtalt beløp på hver måned, og betaler gaver, interiør, klær til barna, utstyr til kjæledyret, mat og regninger fra denne kontoen.

For å vite hvor mye penger som skal inn på kontoen, må dere sette opp ett felles budsjett og sette inn like mye hver måned. Mange velger også å sette inn likt beløp fra begge. Det du har til over på din egen personlige konto er dine lommepenger.

Men stopp – hvem eier boligen?

Leier dere og flytter sammen så er jo dette relativt uproblematisk å flytte inn partnerens bolig. Husk å dele på utgifter til husholdningsutstyr eller skriv en liste over hvem som eier hva. Da unngår du mange problemer ved et eventuelt brudd.

Flytter du inn i din samboers eide bolig, pass på at du ikke bruker opp alle pengene dine på forbruk, mens partneren investerer i boligen. Det er viktig at dere avklarer om du skal kjøpe deg inn i boligen eller om husleien du betaler skal gi deg en prosentvis andel av boligen over tid. Om dere sammen investerer i oppussning av boligen er det naturlig at den som «ikke eier» boligen skal ha igjen av investeringen ved ett eventuellt brudd.

Lag en samboerkontrakt

Er dere gift, så regulerers arv og eiendeler som man bygger opp sammen av loven. Men bare 1 av 5 har i dag en samboerkontrakt. Det er egentlig ikke så komplisert, det du tar med deg inn i ett samboerskap, tar du med deg ut. Det er derfor viktig å vite hva som er ditt og mitt. Så fort dere flytter sammen skriv en samboerkontrakt som dere går igjennom hvert år og endrer.  Avtalen skal inneholde fordeling av eiendeler og bør regulere om en av dere jobber deltid for å ta vare på barn. Dette påvirker nemmelig blant annet hva din pensjon blir. Det finnes flere gode eksemplarer på nett, eller dere kan bruke en advokat om det blir for komplisert.

Arv mellom samboere

Husk at du ikke har noen automatisk arverett ved dødsfall når dere er samboere med mindre man har barn sammen. Svaret her er å lage ett testamente. Og med et testamente kan dere avtale hva dere ønsker så lenge ingen av dere har barn fra før eller dere har barn sammen. Har dere felles barn kan dere allikevel avtale å arve mer enn det loven gir deg. Har du eller dere barn fra før, så er det ekstra viktig med testamentet, både som samboer og som gift.

Det siste dere kan vurdere er en livsforsikring hvor dere kan begunstige hverandre.

Min anbefaling for å unngå krangler om penger er å snakke om økonomi, bli enige og skrive samboeravtale og testamentet som bekrefter de avtalene dere har gjort. Ønsker du flere råd eller føler at du trenger hjelp for å få kontroll på privatøkonomien, ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat. Kanskje jeg er den som kan hjelpe deg på rett spor. Les mer om det her.

Mer informasjon og priser «Kontroll på økonomien»

 

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply