Tips og råd om skatt og selvangivelse

Artiklene står i kronologisk rekkefølge – nyeste først. Alle artiklene gjelder skatt og selvangivelsen for 2015. For å lese hele artikelen, trykk på overskriften.

Tips og artikler for personlig næringsdrivende (ENK)

Enkeltpersonsforetak? Her er dine fradrag!

For dere som har enkeltpersonsforetak, så er fristen for å levere selvangivelsen 31. mai. Selvangivelsen er todelt, og består av både deg som privatperson og ditt foretak, hvor du må fylle ut en næringsoppgave. Det er mange spørsmål og da er det supert med gode verktøy som kan hjelpe oss.

Fikk du feil selvangivelse?

Har du mottatt «Selvangivelse for næringsdrivende mv.», skal denne leveres også i de tilfeller næringsvirksomheten har opphørt. Har du i 2014 startet næringsvirksomhet og fått tilsendt «Selvangivelse for lønnstakere og pensjonister mv», skyldes det at skattemyndighetene ikke har fått kjennskap til at du har startet næringsvirksomhet.

Krav til innsender av selvangivelse (personlig næringsdrivende)

Som personlig næringsdrivende kan du fylle ut og sende inn egen selvangivelse i Altinn. Du får automatisk tildelt riktige roller når du registrerer deg som bruker i Altinn. Slik tildeler du en rolle i Altinn Men mange har regnskapsfører eller revisor.

Selvangivelsen for enkeltpersonsforetak

Har du et enkeltpersonforetak gjelder det litt andre regler rundt selvangivelsen enn for en privatperson. Dette er uansett om du ikke har hatt omsetning, har tjent 10 kroner eller 2 millioner. Forskjellen da er hva som skal innrapporteres og om du har regnskapsplikt. En av skjemaene er næringsoppgaven.

 

Tips og artikler for lønnsmottaker/pensjonist

Ånei – jeg blir ikke ferdig med selvangivelsen!

Er du ikke ferdig med selvangivelsen? Da finnes det en svært enkel løsning. Du søker om å få utsatt fristen i en måned. Nesten alle som søker om utsettelse får dette, det er som regel en formalitet.

Den siste kontrollen før du leverer selvangivelsen!

Om du har endringer i selvangivelsen, må du gjøre disse og levere den innen 30. april! Det er absolutt siste frist, om du ikke har søkt om utsettelse. Jeg anbefaler deg å sjekke den, siden selvangivelsen kun er forhåndsutfylt og ikke ferdigutfylt.

Syv poster i selvangivelsen du må sjekke!

Selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister skal leveres 30. april! Jeg anbefaler deg å sjekke disse syv postene ekstra grundig! Dette er poster som ofte må endres av deg, fordi Skatteetaen har ført opp feil beløp, eller det ikke står noe beløp der fra før.

Du må huske å fylle inn jobbreiser i selvangivelsen

Jobbreiser er ikke forhåndsutfylt i selvangivelsen. Har du mer enn 21 kilometer (en vei) til jobben har du krav på fradraget uansett hvordan du kommer deg dit. Du får fradrag uansett hvordan du kommer deg til jobben: med sykkel, båt, tog, buss eller til fots.

Kan du spare skatt med denne skattefinten?

De fleste ektefeller vil ikke spare noe når de fordeler kostnader og inntekter mellom seg. Men det finnes to unntak som gir stor gevinst. Spar skatt 1 Hvis den ene ektefellen har så lav inntekt at den ikke får benyttet hele personfradraget.

Har du levert selvangivelsen?

Har du ikke? Veldig mange venter helt til den 30. april med å levere selvangivelsen. Jeg tror at mange går å gruer seg. Det er sikkert like mange gode forklaringer (les: unskyldninger) som folk som skal levere.

Baksmell eller får du igjen på skatten?

Betaler du nok skatt, eller kanskje alt for mye? Vet du at du når som helst kan sjekke om du har betalt nok skatt? Det finnes gode kalkulatorer på nettet som gjør at du kan holde kontroll gjennom hele året.

Bli elektronisk bruker – få og lever selvangivelsen på nett

Er du ikke registert e-bruker, har du nok ikke mottatt selvangivelsen ennå. De som ikke er e-bruker vil motta selvangivelsen fra 23. mars. Dette er fordelene med å være e-bruker Få varsler på mobil og/eller e-post når du får informasjon fra Skatteetaten

Fra i dag får du din selvangivelse

Å nei – er det den tiden igjen! Men det kan da umulig ha gått et år siden sist? Har du registert deg som e-bruker, har du sansynligvis fått selvangivelsen i dag. Og om du synes dette ikke er noen god nyhet, så har jeg ihvertfall en god nyhet til deg.

Nå kommer snart selvangivelsen – her er dine frister!

19. mars begynner myndighetene å sende ut selvangivelsene. Er du e-bruker vil du motta den først. Er du ikke e-bruker, vil jeg sterkt anbefale deg å gå inn her for å bli det. Da mottar du all informasjon fra Skatteetaten i Altinn, og du får det som en av de første.

 

Hybrid Connect Error : Connector could not be found