Tallene er klare – har vi spart på matbudsjettet?

Nå har vi levd med middagsplan og ukesmenyer i litt over to måneder, og det er på tide å dele våre erfaringer og opplevelser. Har vi spart noe på matbudsjettet nå som vi planlegger ukesmenyen, kontra det å handle på impuls og innfalsmetoden?

Du kjenner kanskje også på at det å få middag på bordet hver dag? Den skal ha rett næring, det skal være variert og til rett tid. Dette opplevde jeg som en stor utfordring. Kanskje du også synes det er vanskelig å finne på noe hver dag, stresser innom butikken med barna hylende i helene og forter deg hjem for å lage maten før eldstemann skal på trening. Puh – jeg blir sliten bare av å tenke på det. Det hele begynnte som et eksperiment for å se om vi sparte penger, men vi har fått så mye mer!

Ditt Motto_sparte vi på matplan

Fakta!

Etter Sifo sitt referansebudsjett bør vår familie på 6 personer handle mat og andre dagligvarer for kr. 9.332 pr. måned. Sifos referansebudsjett viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer husholdning. Det er ikke tatt med fest og gaver, samt godterier i budsjettet.

Før vi begynnte dette eksperimentet brukte vi rundt kr. 11.000 pr. måned i mat og andre dagligvarer. Dette er altså ca. 1.700 kroner mer enn det Sifo anbefaler.

Bruker vi mindre penger på dagligvareinnkjøp nå?

Med to måneders erfaring i ryggen har vi fått redusert matutgiftene og andre dagligvarer til kr. 10.500,- pr måned. Vi har altså spart ca. 500 kroner hver måned. Dette blir 6000 kroner i året, som jo faktisk er en del penger. Men jeg ser at vi har litt å gå på ennå, og skal ha litt mer fokus på å spare penger når jeg setter opp ukemenyene.

Positive erfaringer på løpende bånd!

Ok – så har vi ikke spart sååå mye penger. Men vi har så mange positive erfaringer og fått så mye mer! Jeg har i lang tid ønsket at vi skal spise mer økologisk, mer fisk, mer variert mat og sunn mat. Jeg liker å ha struktur i hverdagen, og jeg har lenge ønsket å planlegge middagene. Dessuten missliker jeg å MÅTTE handle hver dag, og finne ut og pønske på hva vi skal ha til middag.

De positive erfaringene er:

 • Svært variert og ikke minst vanvittig mye god mat!
 • Enkelt å ta ut av fryseren dagen før, slik at maten er tint og klar når jeg skal lage den.
 • Barna elsker det aller meste av maten
 • Mannen ELSKER å få så mye god mat
 • Vi har nesten ikke rester og hiver MYE mindre mat. Det er bra for både lommebok og miljøet.
 • Jeg handler kun 1 – 2 ganger i uken og sparer MYE tid og ikke minst mye frustrasjon. Ingen slitne unger på slep i butikken. I love!
 • Jeg har mere overskudd, mindre søtsug og det krever mindre energi fra meg å lage middag hver dag
 • Forutsigbart – og enkelt å skyve på dagens middag hvis noe kom i veien.
 • Og sist men ikke minst, jeg har endelig fått energi til å begynne å bake brød til familien! Økologisk og steinmalt og med lite gjær.

Ditt Motto_erfaring

Av og til faller ikke middagen i smak verken hos de voksene eller de små – jaja, sånn ble det den dagen. Det er selvfølgelig en risiko at vi ikke liker maten, men den er vi villig til å ta. Å spise økologisk og mat som har vokst opp i sitt naturlige miljø er ikke den billigste maten. Men dette er slik vi prioriterer. Dette må hver og en kjenne på, hva er viktig og riktig for deg. Dog skal jeg ha mer fokus på noen billigere retter hver uke, slik at resultatet blir enda bedre, også økonomisk.

Om du ønsker å følge middagsplanen og handlelisten min – kan du skrive deg opp på mitt nyhetsbrev, så får du hver uke en mail fra meg som forteller at nå er planen ute!

Her er kriteriene jeg lager matplanen etter:

 • Det skal være fisk 3 ganger i uken
 • En dag skal være kun grønnsaker eller suppe (ikke kjøtt eller fisk)
 • Det skal være farsemat kun en gang i uken
 • All mat skal lages fra bunnen og jeg bruker ikke halv eller helfabrikata

Jeg har fått mange hyggelige kommentarer på at det er flere enn vi som har glede av Ditt Mottos middagstips og handleliste. Dette er veldig hyggelig! Jeg håper det er flere som ønsker å melde seg opp på nyhetsbrevet, så får du melding om når nye tips ligger ute på bloggen.

Kom gjerne med dine tilbakemeldinger på hva du savner eller ønsker mer av. Har du en favorittoppskrift, send den til meg, eller legg igjen en kommentar under, så tar jeg den med i middagsplanen. Ha en strålende helg.

 

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Tallene er klare – har vi spart på matbudsjettet?

 1. […] I august startet jeg og min familie på en reise mot et sunnere kosthold og et smalere matbudsjett. Et av grepene jeg ønsket å gjøre bortsett fra å se om vi sparte penger på å planlegge ukesmenyen, var å spise mer økologisk og å lage all mat fra bunnen av. Siden det har jeg også begynt å bake brød. Og til min store glede er dette enkelt å få til. Det er også langt rimeligere og sunnere enn kjøpebrød. Gevinsten av dette så langt er et smalere matbudsjett og mer energi. Du kan lese mer her. […]

 2. […] Har du stusset over hvorfor jeg publiserer en ukesmeny og handleliste? Hvorfor fokuserer jeg så mye på mat, når jeg egentlig driver med privatøkonomisk veiledning? Det  hele startet i august, hvor jeg fant ut at jeg skulle gjøre et lite eksperiment med min egen familie og vår egen privatøkonomi. Siden alle forbrukerøkonomer anbefaler å ukehandle, så ønsket jeg å teste ut om vi også kunne spare penger på å planlegge.  Våre erfaringer kan du lese om her. […]

Leave a reply