Om Ditt Motto

Orden i økonomien og litt til overs

Mitt navn er Margrethe Otto Skar og er gründeren bak Ditt Motto. Jeg er nygift med kjæresten gjennom 8 år, vi har to barn sammen, ei jente født i 2011 og en gutt født i november 2013. I tillegg har jeg en gutt fra før som er født i 2002 og en bonusdatter som også er født i 2002. Jeg har alltid vært interessert i økonomi, og har så lenge jeg kan huske har jeg spart til noe jeg ønsker meg.

Ditt Motto _ 2DSC_3848 2
Foto: Leonarda, Inger Lise Walaker

Min historie

Jeg har alltid spart en egen sum til dyrere sportsutstyr som sykler og slalåmutstyr. Jeg sparte deler av ispenger, lommepenger og bursdagspenger. Selv også etter at foreldre mine fikk ganske god råd – sparte jeg til egne ting. Det gjorde at jeg tidlig tok ansvaret for mine egne penger. Noe jeg også er opptatt av at mine barn lærer i dag.

Det er ikke «bare» å trekke kortet. Pengene skal først tjenes, så skal du betale skatt. Lønningen skal holde til faste utgiftene og «alt» det andre du trenger den måneden + litt ekstra til sparing og kos.

På videregående så valgte jeg å gå handel og kontor med markedsføring og økonomi. Økonomifagene var de fagene jeg synes var mest gøy (bortsett fra psykologi) og de jeg gjorde det best i. Både regnskap, samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi var favorittene. Dette kom godt med da jeg flyttet hjemmefra som 19 åring og skulle klare meg selv. Jeg hadde alltid oversikt nok over økonomien og det var aldri noen store utfordringer. Etter ett par år hvor jeg jobbet og sto på ski i Hemsedal, begynnte jeg på Norges Markedshøyskole (NMH/BI) og ble i 1996 uteksaminert som Bachelor i Markedskommunikasjon.

På NHM møtte jeg han som jeg giftet meg med (2001) og fikk min første sønn med i 2002. Vi kjøpte vårt første hus sammen i 1999.

Jeg har selv vært igjennom krevende livsvalg. Jeg ble skilt da jeg var 33 år. Frem til det hadde vi hatt ganske god økonomi og vi var begge godt i gang med karrierestigen. Når skilsmissen var ett faktum ble økonomien brått snudd rundt. Vi hadde «akkurat» kjøpt nytt hus og pusset opp dette ganske mye. I tillegg hadde jeg min egen bedrift og ansvaret for nesten 5 årsverk.

Nå satt jeg igjen som alenemamma med ansvaret for flere millioner i lån og eget hus, og egen bedrift. Dette krevde en nøye gjennomgang av økonomien, og prioritering av hva som var viktig i min hverdag og ikke. Hva skulle jeg bruke penger på, og hvor kunne jeg spare?

Etter en stund valgte jeg å selge huset og flytte til hjemstedet mitt. Det var ett år til sønnen min skulle begynne på skolen og det var viktig for meg og etablere oss der hvor vi i fremtiden skulle bygge hus. Jeg er så utrolig heldig å ha arvet en tomt av mine foreldre og planen har vært siden jeg var liten og bygge og bo der.

Mitt liv – idag

En tid etter skilsmissen møtte jeg min nåværende kjæreste. På grunn av hans og min familiesituasjon har vi frem til høsten 2013 opprettholdt to bosteder. Jeg har altså vært 100% ansvarlig for min egen økonomi som aleneforsørger, og har måttet planlegge økonomien slik at vi har kunnet gjøre de tingene som er viktige for oss. Sammen har vi bygget drømmehuset, og vi flyttet inn en uke før gutten vår ble født. Med en egen utleiedel som finansierer mye av lånet vårt og god økonomistyring så gleder vi oss over å ha realisert denne drømmen. Sommeren 2014 giftet vi oss etter 8 år som kjærester.

2014_Hjem - Vinter

Det har vært flere utfordrende situasjoner gjennom livet som da jeg mistet jobben og hadde 50% foreldrepenger og NAV etter lang tid kunne fortelle meg at man ikke kan motta to stønader på samme tid. Dvs. 50% foreldrepenger og 50% arbeidsledighetstrygd. Ett stort skattekrav var også krevende. Jeg har også vært igjennom en bedriftskonkurs og var partner i ett selskap hvor samarbeidet ikke fungerte etter formålet, så jeg solgte meg ut. I disse dager starter jeg nå egen business, Ditt Motto,  og skal leve av den inntekten jeg selv klarer å skape i dette firmaet. Det er spennende tider.

Alt dette har lært meg at det er viktig å ha ett budsjett å forholde seg til. Da vet du til enhver tid hvor mye penger du har til overs når faste utgifter er blitt betalt. Du har da også mulighet til å spare, slik at du har en buffer når det oppstår noe uventet.

Hvordan gjør jeg det?

Jeg går igjennom budsjettet hvert år – og ser igjennom om det er noe jeg kan spare inn på. Dette kan være ett dyrt mobilabonnement, du leser ikke avisen lenger og kan si opp denne, noe du tidligere kjøpte regelmessig til barna som de har vokst fra osv. Kjøp av dyre ting på salg, og lure bursdagsønsker har hjulpet oss mye.  Cirka annenhvert år går jeg igjennom min bankforbindelse og ser på renter og lån, forsikringer og strøm.Her er det MYE penger å spare. Penger du kan bruke på ting du har lyst til! Som en ferie, spa, klær eller noe sportsutstyr. Visste du at den største posten du kan spare på er husholdningsbudsjettet?

Jeg er nøye på å ikke bruke alle disse små beløpene i hverdagen. Du vet – den ekstra kaffekoppen du kjøper på kafeen hver dag. Har du regnet på hvor mye dette blir i løpet av ett år?

For min del har jeg MYE mer lyst til å ta med familien på en skikkelig skihelg – og velger heller vann på kafe. Men alle må prioritere det som er viktigst for dem.

foto: Leonarda, Inger Lise Walaker
foto: Leonarda, Inger Lise Walaker

Jeg lar meg inspirere av artikler i dagspressen, sider som «Dine penger» og ellers blogger og tv-programmer om privatøkonomi. Jeg lever som jeg snakker og har god kontroll på min økonomi og sparing. Dette har kommet godt med flere enn en gang. Dette betyr ikke at mitt kredittkort alltid står i null og at jeg alltid har penger til overs når vaskemaskinen ryker – men jeg har kontroll. Og ingen regninger går til purring eller inkasso. Og jeg nedbetaler alltid så mye jeg kan av kredittkortet slik at det står i null.

Jeg blir så glad når noen kommer til meg for å få råd om sin privatøkonomi, når mine erfaringer kan hjelpe andre. Dette er bakgrunnen for at jeg ønsket å lage denne tjenesten, slik at jeg kan hjelpe flere med å få oversikt og kontroll over egen økonomi. Jeg er klar – er du?