I år blir det gratis å låne penger!

Hva kan det stemme da? Dette sto i en artikkel i Aftenposten før jul. Dette stemmer nesten, det står at gratis lån demper nedturen i norsk økonomi. 2015 blir et utfordrende år for norsk økonomi, det er alle sjefsøkonomene enige om. I år får vi høyst sansynlig den laveste reallønnsveksten på 20 år. Dvs. at din lønnsvekst blir lik eller litt høyere en prisstigningen i Norge. I praksis betyr det at du ikke får noe mer for pengene dine i 2015 enn i 2014.

Men hva betyr dette for deg og meg? Det er sikkert flere enn min mann og jeg som har tatt opp gjeld for å finansiere egen bolig. Det kan også hende du har lån på bil og kanskje en hytte? I praksis betyr det at rentefradaget du får på skatten, og virkningen som prisveksten gir oss, vil være større enn den renten du betaler på boliglånet ditt. I tillegg sloss bankene nå over nyttår om å gi oss den laveste renten. Så følg med, og vær klar til å bytte bank om ikke din bank følger med på rentekuttene.

DittMotto_fall i økonomien 2015

Trygg jobb og høy gjeld

Har du trygg jobb og høy gjeld nyter du altså svært godt av dette. Da vil du nyte godt av at lånet ditt blir «gratis». Det negative for norsk økonomi er at oljeprisen er lav (og forblir lav) samt at kronekursen er lav, blir det færre jobber og arbeidsledigheten vil stige til ca. 4 %. Det at oljeprisen faller er altså dårlig for Norge, men det er igjen en fordel for andre land.

Blir nedturen langvarig?

Men alt er ikke svart. Flere krefter i markedet som to rentekutt vil stimulere økonomien. Fortsatt økende pengebruk på statsbudsjettet, svakere kronekurs, lavere lønnsvekst og etter hvert bedre tider i utlandet vil også bedre situasjonen for store deler av norsk økonomi, sier SSB. Dermed vil ledigheten falle og forbruksveksten stige mot 2017. «Markert, men kortvarig» er SSBs oppsummering av nedturen som venter norsk økonomi.

Er du bekymret for norsk økonomi nå som kronekursen og oljeprisen faller? Gjør du noen grep med din privatøkonomi? Del gjerne med oss i kommentarfeltet.

PS: Ønsker du en gjennomgang av din økonomi, ta gjerne kontakt så kan jeg hjelpe deg. Mer informasjon om hva jeg kan hjelpe deg med og priser finner du her.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply