Hvordan spare masse penger?

Det finnes en post i enhver økonomi hvor det er lettest å spare penger! Du er kanskje ikke klar over det, men det er på husholdningsbudsjettet de aller fleste kan spare inn mest penger. Vet du egentlig hvor mye du bruker på mat og husholdningsprodukter?

Siden jeg begynnte med middagsplanen i fjor høst har jeg fått utrolig mange spørsmål om hva dette har med økonomi å gjøre. Og vet du – det har ALT med økonomi å gjøre.

Ditt Motto_spar masse penger

Hvorfor skal du lage middagsplan?

Det er igrunn ganske enkelt å få oversikt. Gå inn i nettbanken din og sjekk ut om det er en «regnskapsfunksjon» der. Kjør en rapport og du vil raskt se hva dere bruker på husholdningen i måneden. Bruker dere flere forskjellige kontoer og kort må dere selvfølgelig legge disse summene sammen for å få det rette bløpet. Deretter kan du sjekke det opp med SIFOs referansebudsjett for å se hva din husholdning bør ligge på sånn cirka.. Det finner du her.  Vi ligger litt over, men ikke mye. Men så handler vi mye økologisk også, samt at godterier og fest er med i vårt regnskap. Det ligger ikke med i SIFO sin modell.

Trenger du hjelp med å lage en middagsplan er du hjertlig velkommen til å bruke min. Den legges ut i begynnelsen av hver uke. Det er hyggelig at ukens middagsplan med Ditt Motto er savnet. Flere har meldt meg nå og lurer på når jeg starter opp igjen! Og jeg lovet å begynne igjen ved skolestart, så det kommer jeg til å holde. Neste uke, tirsdag 18. august kommer høstens første middagsplan!

1 av 5 handleposer går rett i søpla

Det er skremmende at vi bor i ett land som tar så lett på bruk og kast. 1 av 5 handleposer som blir båret ut av butikken, blir faktisk kastet rett i søpla. Det innbærer at det ikke «bare» er bra for din lommebok å planlegge maten din, det er bra for økonomien i landet og i verden. Det er bærekraftig å planlegge innkjøpene sine rett og slett.

Du klarer ikke/ orker ikke/ vil ikke handle en gang i uken

Når jeg forteller at jeg handler en til to ganger i uken, er det mange som reagerer med at DET passer ikke for de. Og vet du, det er greit nok. Jeg forstår at ikke alle kan ha de samme systemene og rutinene. Men den rutinen jeg mener du MÅ implementere er å lage en plan for uken og lage en god handleliste. Da slipper du bomkjøp, du slipper å komme hjem med dubletter og du vil mest sansynlig ikke kaste så mye mat. Vi kaster mye embalasje, men det er en annen historie.

Artikkelen fortsetter under vidoen

Takk igjen til MaryAnn Skadal for at du vil dele dine utfordringer med meg på video!

Dine gevinster

Det er så mange fordeler med dette at vi holdt på med å planlegge det meste av sommeren også. Dog med en enklere ramme enn den middagsplanen jeg legger ut her. Og vi gjenbrukte noen gode oppskrifter og prøvde ut noen av de vi ikke rakk å teste i vinter. Det beste med denne metoden er lett oppsummert:

  • Vi sparer penger
  • Vi sparer tid i butikken
  • Vi vet hva vi skal ha til middag
  • Vi slipper å stresse i butikken etter jobb/henting i barnehage når vi både er sultne og ungene slitne!
  • Det blir en ro i hjemmet når vi kommer hjem
  • Vi kan begynne rett på middagen
  • Vi får tint maten på rett måte
  • Barna kan være med å bestemme menyen
  • Du kan ha fisk, kjøtt, grønnsaker, vegetar, supper så mange ganger i uken som du eller dere ønsker
  • Vi spiser sunnere

Og det finnes sikkert flere gode gevinster også! Har du noen – del de gjerne på Facebook eller i kommentarfeltet under.

Men hva gjør du om det kommer flere middagsgjester?

Har vi gjester, så inviteres disse på mat. Slik ønsker vi at det skal være hjemme hos oss. Så hva gjør vi hvis det «bare» er en laksefilet til hver? Da kan du enten gjøre litt om på oppskriften å lage en wok eller dele opp filettene i mindre stykker! Da «synes» det ikke at ikke alle får en «hel» laksefilet. Det er også mulig å servere mer grønnsaker eller lage en grønn salat til. Ta litt av «neste dags middag», for det er lov å supplere. Dette opplever ikke jeg som noen utfordring i det hele tatt.

Og skulle planene bli endret, så skyver vi bare på middagen. Kanskje mandagsmiddagen blir spist på onsdag. Da handler jeg bare til en dag mindre uken etter. Veldig enkelt synes jeg.

Ønsker du å motta min middagsplan hver uke? Meld deg på listen under. Da vil du få en mail når middagsplanen ligger ute.

GOD MIDDAG!

 

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply