Hvordan få kidza til å spare?

Gir vi barna alt de vil ha og glemmer å lære de mestringsfølelsen over å spare og få råd til noe de har ønsket seg lenge? Vi har fire barn i hus, en gutt på 12, ei jente på 11 og to små på snart 3 år og 8 måneder. Vi ønsker å lære alle våre 4 barn å håndtere sin egen privatøkonomi, og lære de å spare og glede seg til noe de har lyst på!

De kan jo alltid ønske seg ting til bursdag og jul. Det er uansett lurt å gjøre for de mer kapitalkrevende ønskene. De to eldste har også ett hjem hos sin andre foreldre og er ikke her hele tiden. Derfor får de ukelønn annenhver uke. 50 kroner er summen og skal dekke «hverdagskostnader» som lørdagsgodt, blader og annet som de har lyst på. Den ene sparer ofte pengene, den andre bruker de opp. Så det vi da har diskutert er «hvordan lærer vi begge barna å ønske seg noe, spare til dette og oppleve glede og mestring når de har nådd målet»?

Ditt motto_lære kidza å spare

Å sette seg ett sparemål

Å sette seg ett sparemål betinger at man nødvendigvis har en slags inntekt. Vi har derfor gjort en avtale med barna, for og både gjøre det mer interessant å spare og å bidra mer i huset. Altså en vinn-vinn for både foreldre og barn.

Avtalen går ut på at de setter opp ting de ønsker seg, hva det koster og når de ønsker å ha oppnådd sparemålet. Når de har spart opp halvparten av pengene, så får de den andre halvparten av oss. Denne avtalen gjelder kun for den faste «spare» ukelønnen. Sparemålet kan også være å spare hele summen, for å sette inn på konto, da vil de til jul motta doblingen av pengene.

De fortsetter å få ordinær ukelønn på kr. 50, altså kr. 100 i måneden. Denne skal primært gå til sparing. Deretter får de 50 kroner til pr uke, som de kan gjøre hva de vil med. For å oppnå disse 50 kronene må de utføre noen enkle oppgaver som å holde orden på rommet, få klærne inn på vaskerommet, legge rent tøy inn i klesskapet på rett sted, la vær å lyve osv. Dette krysser de av for på ett skjema. Og når uken er omme og de har gjort alle oppgavene som forventet. Vanker det altså 50 kroner. Om en eller flere oppgaver ikke er utført etter avtalen (vi har inngått skriftlig avtale), så blir de trukket 3 kroner for hver forsømmelse.

Sparemålene til kidza; Toms og Spore spill
Sparemålene til kidza; Toms og Spore spill

Å tjene ekstra penger

For å kunne tjene ekstra penger, har vi også satt opp noen enkle oppgaver med en sum for hver gang de gjør denne. Her kan også barna selv komme med forslag over ekstra oppgaver de ønsker å bidra med. Oppgavene i dag er: Gå ut med søpla uten å bli bedt om det, handle og lage middag. Å handle og lage middag må avtales med oss.

Så blir det spennende å se om dette initiativet virker etter hensikten, og om de finner gleden ved å nå ett sparemål. Og om de blir flinke sparere. Tiden vil vise, og jeg vil dele våre erfaringer med prosjektet utover høsten.

Har du noen smarte tips for å få dine barn til å spare? Eller har det å spare og ønske seg ting gått av moten?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Hvordan få kidza til å spare?

  1. […] Med større barn er det viktig at de lærer å sette av en sum penger, og å lære de at når pengene er brukt opp, må de vente til neste lønn før det kommer mer penger inn. Sparemål er alltid en motivasjonfaktor. Les mer om å lære Kidza å spare her. […]

Leave a reply