Hjelp – jeg har nytt ENK. Hvordan fyller jeg ut selvangivelsen?

Mange kontakter meg med spørsmål på hva de gjør når de har et nyopprettet enkeltpersonsforetak (ENK) og samtidig mottar lønn. Blir skatten min lavere eller høyere? Hvordan leverer jeg, og hvilke skjemaer må jeg fylle ut?

Alle ENK skal levere inn sin vanlige selvangivelse. I tillegg betaler du skatt av overskuddet (alternativ får fratrekk for skatt for underskuddet) i ditt ENK. For å innberette dette så skal du enten levere inn en forenklet næringsoppgave eller næringsoppgave 1. Forskjellen på disse to oppgavene er ganske stor. I år er det også kommet et nytt tilskudd som skal gjøre det enklere å rapportere inn, næringsrapport skatt.

I denne artikkelen som ikke er uttømmende, vil du finne linker til mange gode sider som gir deg mer informasjon om temaet.

tips ENK - Margrethe Otto

Forenklet næringsoppgave

Du er fritatt fra å levere næringsoppgave 1 – og kan levere en forenklet næringsoppgave hvis:

 • Årets brutto driftsinntekt må ikke overstige kr 50 000
 • Du må være skattemessig bosatt i Norge
 • Foretaket ditt må ikke ha regnskapsplikt, jf. lov 17.07.1998 nr. 56 (regnskapsloven) § 1-2
 • Foretaket ditt må ikke være registreringspliktig, jf. lov 19.06.2009 nr. 58 (merverdiavgiftsloven) § 2-1

Det er noen unntak, så det er viktig å sette seg inn i reglene. Les mer om hvem som kan levere en forenklet næringsoppgave her.

Hva skal du rapportere inn i forenklet næringsoppgave?

Dette er enkelt. Du setter opp omsetningen du har hatt samt alle utgiftene du har hatt. Dette kan gjøres enkelt i et regneark eller liknende. Det er krav til utsendelse av faktura, men ikke til hvordan du holder oversikt over inntekter og utgifter. Det er viktig at alle bilag er riktige og at du beholder alle kvitteringer hvis du blir forespurt. I selvangivelsen blir du spurt om firmaets inntekter og utgifter. Om du får et overskudd, vil dette bli lagt til likningen din. Om du får et underskudd, så vil du få redusert skatt.

Les mer HER om hvordan du leverer selvangivelsen med forenklet næringsoppgave.

Har du fått feil selvangivelse?

Har du mottatt selvangivelse for næringsdrivende og skal levere forenklet næringsoppgave, så må du gå inn å endre dette. Jeg har laget en artikkel som går grundig igjennom dette, og du finner den her.

Levere næringsoppgave 1

Har du hatt omsetning som overstiger kr. 50.000 så skal du med stor sannsynlighet levere næringsoppgave 1.

Næringsoppgave 1 skal leveres som elektronisk vedlegg til selvangivelse eller selskapsoppgave av enkeltpersoner, ANS/DA og samvirkeforetak mv. som driver virksomhet uten å være årsregnskapspliktige etter regnskapsloven, men som har bokføringsplikt etter bokføringsloven. Som næringsdrivende er du pliktig til å levere selvangivelsen og alle skjema elektronisk.

Jeg fører selv mitt enkle regnskap i Fiken.no. Og jeg må si jeg gleder meg til å levere næringsoppgaven. Dette er første året jeg kan gjøre det, og er dette like enkelt som å rapportere inn mva (som er 3 tastetrykk når alt er ført) så blir dette superenkelt. Jeg forventer rett og slett at næringsoppgave 1 overføres direkte til Altinn!

Hvis du fører i excel eller et annet system som ikke har integrasjon mot Altinn må du føre inn tallene selv. Dette er mulig å få til, hvis du leser veiledningen godt. Men kan nok oppleves som litt mer komplisert. Du finner veiledningen her.

Les – Starthjelp for næringsdrivende

Nyttig informasjon om selvangivelsen for næringsdrivende, leveringsmåter, vedlegg, skjemaer og hva du bør huske på å sjekke av fradrag på selvangivelsen. Du finner den her.

For å finne dine fradrag – så kan jeg anbefale denne gode fradragsveiviseren til Skatteetaten.

Nytt i år – Næringsrapport skatt

Næringsrapport skatt er en ny elektronisk leveringsform for næringsdrivende med enkle skattemessige forhold.  Hvis løsningen passer for din bedrift, anbefaler vi at du bruker denne når du skal rapportere for 2015.

Med Næringsrapport skatt slipper du:

 • å hente opp de skjemaene du skal bruke
 • å gå frem og tilbake mellom skjemaene du skal levere
 • å gjenta  de samme opplysningene i ulike skjema, år etter år

Næringsrapport skatt er en del av Skatteetatens arbeid med forenkling for næringslivet. Ambisjonen er å redusere næringslivets administrative kostnader. Næringsdrivende vil gjennom ny løsning kunne bruke mindre tid enn tidligere til innrapportering av selvangivelsen. Skatteetaten anbefaler at du tar i bruk Næringsrapport skatt i år, så sant denne passer for din bedrift.

Hvem kan bruke tjenesten?

Næringsdrivende med enkle skattemessige forhold som frem til nå har brukt de ni mest vanlige skjemaene for rapportering kan mest sannsynlig ta i bruk den nye løsningen.  Nye næringsdrivende er også en viktig målgruppe.

Løsningen er først og fremst ment for deg som driver egen bedrift og som gjør rapporteringen til Skatteetaten selv. Dette kan være for eksempel

 • Fotografer
 • Musikere
 • Selvstendige konsulenter
 • Fysioterapeuter
 • Gründere
 • Bloggere
 • Og mange flere som driver egen bedrift

Test deg og din bedrift om du kan (eller bør) rapportere inn på denne nye tjenesten. Du kan teste deg selv her.

Jeg håper du nå har fått en bedre oversikt over hva som finnes av muligheter og informasjon rundt dette! Kjenner du noen som kan ha nytte av informasjonen må du gjerne dele denne artikkelen videre.

 

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Hjelp – jeg har nytt ENK. Hvordan fyller jeg ut selvangivelsen?

 1. Hello blogger, i must say you have high quality posts here.

  Your page can go viral. You need initial traffic only.
  How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

Leave a reply