Før du leverer selvangivelsen – sjekk disse 10 postene!

Det er mange som river seg i håret og kjenner på følelsen av at de ønsker selvangivelsen dit peppern gror i disse dag. For hvem har lært om selvangivelse liksom? Dette er et ansvar vi har mot AS Norge, og som vi må gjøre vært eneste år. Rapportere inn hvor mye vi har tjent, slik at vi betaler rett skatt.

Men hvorfor er det så vanskelig? Jeg tror det ligger i at selvangivelsen virker veldig omfattende og stor, selv om myndighetene har senket terskelen og omfanget gjennom å gjøre den digital. Det er ditt ansvar og det er mange som synes tall og matte er vanskelig. Du mister rett og slett mestringsfølelsen og det oppleves som vanskelig. Derfor gjør jeg mitt beste for å gjøre økonomi enklere for deg.

Vær smart – åpne selvangivelsen

Om du føler terskelen er høy, så har jeg laget en sjekkliste på 10 punkter som er viktig at du går igjennom. Jeg laget også en video for deg som synes det er lettere enn å lese. For det er viktig at du åpner selvangivelsen og ser at den er rett. Selv om den er forhåndsutfylt – så er den IKKE ferdigutfylt, og du kan gå glipp av fradrag. Det kan være andre feil der som er viktig å rette.For å gjøre selvangivelsen enklere for deg, så har jeg oppsummert disse postene som du MÅ sjekke før du leverer.

Det er du som er ansvarlig for at selvangivelsen din er rett. Ingen andre – og finner du feil må du rette disse, samt å gi beskjed til de som har rapportert inn feil, slik at alt blir rett.

Disse 10 postene MÅ du sjekke i selvangivelsen

1. Er du i riktig skatteklasse?
Det skiller mye mellom skatteklasse 1 og 2. Kommer du over i skatteklasse 2 kan du trekke fra hele 72.000 kroner, mens skatteklasse 1 er kun 48.800 kroner. Sjekk Skatteetaten. For enslige forsørgere – så finner du mer informasjon her. Det er mye å spare på å få dette fradraget rett.

2. Er alle arbeidsgivere med?
Har du hatt flere inntekter fra ulike arbeidsgivere, er det ikke sikkert at alt har blitt rapportert inn. Overser du å rapportere alle inntekter, kan du risikere tilleggsskatt.

3. Er tallene riktig?
Se på årsoppgavene du har mottatt fra bank og arbeidsgiver og sjekk at de stemmer med de i selvangivelsen. Sjekk at eks. skattefrie frynsegoder IKKE har blitt rapportert inn som lønn.

4. Kjøpt og/eller solgt bolig i fjor?
Da kan opplysninger om verdien av den nye eiendommen mangle.
Svært mange som selger bolig eller fritidseiendom er ikke skattepliktig for eventuell gevinst, men har heller ikke har fradragsrett for eventuelt tap eller kostnader i forbindelse med salget. Les mer hos Skatt.no.

Refinansiert? Da har du fradrag til selvangivelse for eks. takstmann som du må føre inn i selvangivelsen.

5. Har du krav på reisefradrag?

Dersom du har kostnader ved reise til jobb som overstiger 16 000 kr kan du trekke dette fra. Det gjelder uansett om det er bil eller kollektivt.
Sjekk ut denne hendige reiseutgiftskalkulatoren. Se også flere tips her.

6. Bolig og skatteverdi

Her gjøres det mange feil ettersom mange rapporterer inn for høy verdi av boligen. Husk det ikke ikke er markedsverdien vi snakker om, men skatteverdi. Denne er som regel satt til 25% av markedsverdien for primærboligen. En god kalkulator finnes på posten i selvangivelsen. Sjekkes hvert år, da dette er summer som beveger seg.

7. Aksjekjøp og salg
Kontroller at riktig verdier er rapportert. Tradisjonelt har det vært endel problemer med denne innrapporteringen. Les mer hos Nordnet.

8. Fradrag som ikke er blitt med
Skattemyndighetene mottar ikke rapport om alle fradrag du har rett på. Dette kan være f.eks. renteutgifter på private lån eller i utlandet, bolig solgt med tap, kostnader knyttet til refinansiering av lån. Se også den hendige fradragsoversikten hos Skatteetaten.

23 måter å betale mindre skatt på (helt lovlig!)

9. Barnepass og stell
Som regel rapporteres det inn for barnehager og SFO/AKS, men ikke alltid. Har du hatt private ordninger så må dette legges inn manuelt for å få fradrag. Pass på å fylle opp skattefradraget for barnepass. Kr. 25.000 for ett barn og kr. 15.000 for hvert ekstra barn under 12 år.

10. Bil og eiendeler (post 4.2)
Sjekk at biler og kjøretøy som du eier er ført opp riktig, spesielt dersom du i fjoråret har fått deg ny bil. Sjekk også at andre eiendeler er riktige.

Trenger du hjelp?

Det er mange som trenger hjelp til selvangivelsen, og mange kommer til meg. Derfor har jeg laget et tilbud til deg. Jeg har delt det opp etter hva du har behov for.

  1. Onlinekurs – for deg som kan litt – men som trenger litt mer veiledning
  2. Privat veiledning (skype eller møtes personlig) – 2 timer, for deg som ønsker å lære mer og få levert selvangivelsen enkelt.
  3. Privat veiledning med utleieleighet (skype eller møtes personlig) – 2 1/2 time, for deg som leier ut leilighet/bolig og ønsker å lære mer og få levert selvangivelsen enkelt.
  4. For deg med Enkeltpersonsforetak (skype eller møtes personlig) – 2 1/2 time. Viktig å ha regnskapet nogenlunde klart, slik at tallene til næringsoppgave/ forenklet næringsoppgave blir enkelt å finne.

Trykk på knappen under for å lese mer og bestille!

JA – jeg trenger hjelp til selvangivelsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply