Baksmell eller får du igjen på skatten?

Betaler du nok skatt, eller kanskje alt for mye? Vet du at du når som helst kan sjekke om du har betalt nok skatt? Det finnes gode kalkulatorer på nettet som gjør at du kan holde kontroll gjennom hele året. Mange foretrekker å trekke litt ekstra i skatt, slik at de får «ekstra feriepenger» i juni når skatteoppgjøret kommer. Litt tvungen sparing, som gjør at du kan ha det litt ekstra fint i ferien kanskje.

dittmotto_baksmell

Har du enkeltpersonsforetak?

Selvstendig næringsdrivende får ikke beskjed om baksmell eller penger igjen på den forhåndsutfylte selvangivelsen. I tillegg må de vente til sist på skatteoppgjøret i oktober. Det kan jo virke ulidelig lenge til. Men er du like nysgjerrig som meg, så kan du faktisk bruke de samme kalkulatoree for å regne ut skatten din!

Husk at uansett så er beløpet som står i selvangivelsen kun foreløpig skatteberegning og tar ikke hensyn til alle fradrag, som for eksempel jobbreisene dine. Dette er du ansvarlig for å fylle ut selv. Her finner du tips til alle fradragene dine.

Har du betalt nok skatt?

Jeg elsker smarte kalkulatorer, og er du usikker så gå inn på denne og sjekk ut om du har betalt nok skatt i 2014. Du kan også sjekke om du har betalt nok skatt i 2015.  Gå inn og tast inn dine tall, og du kan justere skattetrekket ditt tilsvarende når som helst i året! Målet er jo for alle å gå i 0, egentlig. Å betale for mye skatt er nemlig ingen lønnsom måte å spare på. Selv om mange av oss synes det er skikkelig fint å få igjen skattepenger! Myndighetene gir deg lav rente på det du har betalt for mye i skatt.

Dette må du ha tilgjengelig før du går inn:

  • Oversikt over totale lønnsinntekter i 2014.-
  • Oversikt over renteutgifter og renteinntekter i 2014. Altså hvor mye renter du har betalt inn på lån du har, eller renter du har tjent på å ha penger i banken
  • Verdi på eventuell formue
  • Cirka ligningsverdi på bolig hvis du eier egen bolig
  • Er du gift eller har samboer må du ha disse opplysningene om partneren din også

Det finnes flere kalkulatorer. Her er noen:

Skatteberegning for inntektsåret 2014   Skatteberegning 2014  Skatten din i 2015

Den første kalkulatoren er fra Skatteetaten, de to siste fra andre private aktører. Merk at hvis du er mottaker av alderpensjon eller AFP skal du bruke en annen kalkulator. Det samme gjelder hvis du har en kombinasjon av lønn og pensjon. Her finner du denne.

TIPS!

Husk at hvis du skylder penger/har betalt for lite skatt så kan du betale inn dette beløpet innen 31. mai i år og på den måten slippe å få renter på det du skylder. Da har du egentlig hatt ett veldig billig lån!

Og er du e-bruker og eller ikke gjør noen endringer, så kan du vente deg skatteoppgjøret den 24. juni.

Hjelp til selvangivelsen

Har du sjekket selvangivelsen ennå eller synes du det er ubehagelig å sjekke skatten? Nå er det hjelp å få av meg. Gå inn på på websiden min og les mer.

Del gjerne videre eller legg igjen en kommentar om dine beste skattetips.

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply