6 tips som gir deg kontroll på forskuddsskatten

Det er utrolig mange som sliter med forskuddsskatten! Jeg hører det hele tiden både fra mine kunder, venner og andre jeg snakker med. Forskuddsskatten oppleves både urettferdig og tilfeldig. OG den kommer alltid upassende. Skatten funger tro det eller ei på samme måte som for en lønnsmottaker, og skjer så snart inntekt oppstår. Det er bare det at den baserer seg på fjorårets tall og at for en sårbar gründer som ikke vet hvor mye inntekten vil være, for ikke å snakke om varierende inntekt, så kan dette bli helt skjebnesvangert for bedriften.

Alle ENK og ANS betaler forskuddsskatt. Er du ny bedrift, ta kontakt med skattekontoret og fortell hvor mye overskudd, evnt. underskudd du forventer føreste året.

Ditt motto_forskuddsskatten

VIKTIG – de fire terminene

Forskuddsskatten betales i fire like store terminer.
Datoene er:

  • 15. mars
  • 15. mai (i år er det 18. mai)
  • 15. september
  • 15. november

Logg deg inn i Altinn og sjekk ut hva som er grunnlaget for beregning av din forskuddsskatt og ikke minst hvor mye det forventes at du skal betale i forskuddsskatt. Du skal motta innbetalingskort. Har du ikke mottatt innbetalingskort, er du allikevel ansvarlig for å betale. Ved for sen innbetaling påløper forsinkelsesrenter. OG du kan risikere at resten av årets skatt forfaller samtidig.

NB! Får du problemer med forskuddsskatten, ta kontakt med kemneren og si ifra!! Du kan få en egen betalingsavtale.

TIPS:

Noen betaler inn for lite, for så å sørge for å betale resterende senset 31. mai året etter. Da slipper de renter, og slipper å binde for mye av kapitalen sin i skatt.

Husk å være pessimist når du oppgir forskuddsskatten. Gå ut fra at du får et dårlig år!

Så selv om vi ønsker oss en smidigere behandling av skatten, så vil jeg gi deg noen gode råd for hvordan du kan håndtere den best mulig. Og ikke minst gjøre den mest mulig forutsigbar.

6 tips som gir deg kontroll på forskuddsskatten

  1. Sett av penger fra hver regning til både skatt og mva. Tommelfinger regel er at du betaler 28 % i skatt, og 25 % mva. (Om du er registert i mva registeret).
  2. Pengene skal du sette inn på en egen skatt- og avgiftskonto. Dette innebærer at har du en faktura på kr. 10.000,- så setter du av en kr. 5.300,-. Da vil du alltid ha penger til disse utgiftene. Ble du overrasket over at det er så mye?
  3. Hold oversikt gjennom året slik at du kan endre på forskuddsskatten ved behov, samt at du vet om du går i pluss eller minus.
  4. Er forskuddsskatten din veldig høy, søk om å få den endret. Regelen sier: «Utstedt forskuddsskatt kan endres når det er overveiende sannsynlig at du med den fastsatte forskuddsskatten vil få restskatt eller tilgodebeløp som tilsvarer minst en femtedel av den utstedte forskuddsbeløpet.»
  5. Er du usikker, gå inn i kalkulatoren «Enkel Skatteberegning» (i bunnen av artikkelen) og sjekk ut hvordan du ligger an.
  6. Hvis du har betalt for lite i skatt, betal inn det resterende innen 31. mai neste år. Da slipper du renter på mangelfullt innbetalt beløp.

Om det ikke lenger er næring i firmaet ditt – ta kontakt med skattekontoret for å slette forskuddsskatten.

Diverse lenker og kalkulatorer for å endre forskuddsskatten

Her endrer du forskuddsskatten

Enkel Skatteberegning 2016

Enkel Skatteberegning 2016 – Skatteetaten

For mine beste tips til skatte og selvangivelse – legg igjen navn og e-post i feltet under

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply