4 enkle steg som kan krympe skatten!

Det er ikke alt Skatteetaten vet når du får selvangivelsen. Det er derfor den er forhåndsutfylt og ikke ferdigutfylt. Nå har du DIN mulighet til å krympe skatten! Men du må jo vite hvor du skal lete og hva du kan kreve av fradrag.

Oppsummert i 4 enkle punkter!

1) Hva Skatteetaten IKKE vet

Skatteetaten mottar ikke opplysninger om alle fradrag du kan ha krav på. Viktige fradrag kan være utelatt. Du må selv passe på å føre inn de fradrags om ikke er forhåndsutfylt. For eksempel:

  • privat dagmamma
  • endring av skatteklasse
  • private lån eller fordringer
  • skattepliktige utleieinntekter
  • formue eller inntekt i utlandet
  • sykdomsfradrag
  • kjøp eller salg av bolig

Har du lån fra arbeidsgiver, må du selv føre opp renter til fradrag. Har du flyttet eller byttet jobb, må du se nærmere på reisefradraget ditt! Gå inn i gulesider.no og sjekk avstanden mellom hjem og jobb. Er det mer enn 46.4 km tur/retur har du krav på fradrag.

Har du kjøpt eller solgt bolig/bil/aksjer osv., kan dette ha påvirket både formues- og gjeldssiden. Du må kanskje også gi opplysninger om gevinst eller tap.

Har du solgt aksjer eller verdipapirer, er det viktig å sjekke at riktig inngangsverdi eller kjøpesum er benyttet.

Er du nygift, må du sjekke at du har blitt lignet i riktig skatteklasse.

2) Fradragsmulighet etter arv – visste du om denne?

Har du arvet bolig – og solgt den kort tid etter? Da kan det være at du har rett på skattefradrag. Dette er viktig informasjon mange ikke vet om. Anbefalt lesning i denne artikkelen. 

3) Mottatt brev fra skattemyndighetene om foreløpig beregnet gevinst eller tap i forbindelse med solgt bolig?

De to siste årene har 65.000 skatteytere som har solgt bolig mottatt brev fra skattemyndighetene med en foreløpig beregning av gevinst eller tap i forbindelse med salget. I brevet står det å lese at dersom du ikke korrigerer opplysningene i brevet vil de bli lagt til grunn i selvangivelsen din.

Svært mange har ikke besvart dette brevet, selv om mye av det som står her sannsynligvis er ufullstendig og ukorrekt. Sjekk ut om dette gjelder deg.

Hvis du har mottatt det bør du lese denne saken

4) Jeg glemte et fradrag ifjor – hva gjør jeg?

Vanligvis er det for sent å rette tidligere års ligning etter at klagefristen har gått ut, men det er mulig å be om endring. Jeg har selv fått endret en likning og kunder som har klaget har fått medhold og fått igjen fradrag på eldre selvangivelser.

Du kan ta det som en del av årets likning, så kalt summarisk endring – som betyr at endringene gjelder for de to siste inntektsårene tas i årets ligning. Det er verdt å merke seg at netto inntektstillegg eller fradrag ikke må overstige kr. 30.000,- eller evnt. kr. 50.000,- i formue. En annen mulighet er å ta kontakt med skattekontoret og sende en «klage».

Trenger du hjelp til din selvangivelse – ta gjerne kontakt med meg for mer informasjon. Les og se mer på hjemmesiden min.

Trenger du hjelp til selvangivelsen? Les mer her.

 

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a reply